İnternet hız testinin nasıl yapıldığından ve doğru sonuçlar elde etmek için gerekli olan faktörlerden bahsettiğimiz “İnternet hızınızı nasıl test edersiniz? Sonuçlarını nasıl yorumlarsınız” başlıklı bir önceki yazımızda ayrıca test sonuçlarını ve ne anlama geldiklerini açıklamıştık. Peki ya test sonuçları beklediğiniz gibi değilse, yani istediğiniz hızı alamıyorsanız? Bunun bir veya bir kaç nedeni mi var? Bunları çözebilir misiniz? Bu yazıda bahsetmeye çalışacağımız şey bu.

Beklentilerinize uygun bir internet hızı alamamanıza neden olan birçok faktör vardır:

• Bölgenizdeki veya sizinle aynı devrede bulunan kişilerin interneti yoğun şekilde kullanması. İnternet hızı aynı zamanda maksimum kullanım süresinden veya İnternet kullanıcılarının çoğunluğunun aynı anda İnternet’e bağlı olduğu süre olan İnternet Yoğun Kullanım Saati olarak bilinen süreden de etkilenir. Pik saatler genellikle 7-10 pm arasındadır. Genellikle bu saatler arasında kullanıcılar bir içeriğe göz atarken veya bir içeriği indirirken yavaşlamalar yaşarlar. Bu nedenle, günün birkaç farklı saatinde bir İnternet hız testi yapılması önerilir.
• İletişim teknolojisi: Fiber optik kablolar veya özel kablolar aracılığıyla yapılan bağlantının türü ve kalitesi, daha istikrarlı bir İnternet hizmeti, daha az arıza, daha iyi performans sağlar.Mesafe, çevre ve yaş gibi birçok faktörden etkilenen bakır kablolarla bağlantı durumunda olduğundan daha yüksek hızlara izin verir. Varsa, her zaman optik fiber teknolojisinin alınması önerilir.
• Evinizin içindeki kabloların veya bağlantıların türü ve kalitesi. İnternet için belirlenmiş kabloda birden fazla bağlantı bulunmadığından ve İnternet kablolarının güç kablolarıyla arasındaki mesafenin en az 20 cm olduğundan emin olun. Filtre kullanılması durumunda ise,filtrenin doğru bağlanmış ve düzgün çalışıyor olması gerekir.
• Evde İnternet’e bağlı uygulamaların ve diğer cihazların sayısı (IPTV, bilgisayar, cep telefonu vb.).Belirtilen cihazlar gerek duydukça modemden sağlanan İnternet hızını paylaşır. İnternet hız testi işlemi sırasında diğer cihazlardan internet hizmetinin kapatılması önerilir.
• Modem bağlantı ayarları. Abone olunan İnternet servis sağlayıcısının talimatlarına uygun olmalıdır.
• DNS adresi (Alan Adı Sunucusu): DNS adresini ayarlamak için, daha iyi bir seçenek olan mevcut sağlayıcının adresini okuyan OTOMATİK ve mevcut sağlayıcının ağ yapısı dışında bir adres seçtiğiniz MANUEL olmak üzere iki seçenek vardır. Bu seçenekte, adresteki işin yoğunluğuna ve bulunduğunuz yere olan mesafesine bağlı olarak olumlu veya olumsuz bir etki görülebilir. Bu durumda, bu adresin atanmasından ve otomatik olarak yerleştirilmemesinden kaynaklanan hız sorunlarından sağlayıcı sorumlu değildir.
•Proxy sunucusu: Bu sunucu, web sitelerine erişimi kontrol etmenin veya yük dengeleme, gizlilik veya güvenlik gibi ek özellikler sağlamanın bir yolu olarak hizmet eder. İnternete bağlı olan cihaz ile istenen sitelerin bulunduğu sunucular arasında aracı görevi görür. Bu nedenle iletim ve alım süreçlerinde üzerinden geçmek gerekir ve bu elbette hız sorunlarına neden olacaktır. Hızı doğru bir şekilde ölçmek için, bunun bir proxy aracılığıyla değil doğrudan yapılması gerekir, bu nedenle hız testi yürütülürken kapatmanız önerilir.
• Web Sitesi Sunucusu bant genişliği:
Talep edilen web sitesi sunucusunun düşük bant genişliği, kullanıcının tam internet hızını kullanmasını engelleyebilir. Bu durum daha çok Downloading, Torrent vb.’de olur. Örneğin bir web sitesi bant genişliği tek bir kullanıcı için 10Mbps olarak ayarlandıysa, 25Mbps’lik bir kullanıcı sadece o sitede maksimum 10Mbps hızında download yapabilir. Bu durumda indirme işlemi farklı bir siteden test edilmelidir.
• Bilgisayar özellikleri ve performansı:
Cihazın hafızasının birkaç program tarafından sürekli kullanılması veya yetersiz hafıza olması durumu, ağa bağlanma sürecinde yavaşlamaya neden olacaktır. Ayrıca sürücüler (bilgisayar elektronik ekipmanları veya kartlar için) uygun değilse veya Ethernet veya WLAN sürücülerinde sorun varsa, genellikle hız sorunlarıyla karşılaşırsınız. Uygun bir hız testi sonucu sağlamak için bunlar kontrol edilmelidir.
• Bazı programların gizliliği:
Antivirüs veya torrent programları gibi bazı programlar, işinin doğası gereği sürekli güncelleme, tarama veya indirme gibi bir çok işlem gerçekleştirdiğinden birçok hız sorununa neden olur. Bu nedenle hız testi işlemine başlamadan önce devre dışı bırakılması tercih edilir.

• Kablosuz iletişimi etkileyen faktörler:
İnterneti kullandığınız yere bitişik, aynı frekans bandını ve aynı yayın kanallarını kullanan ekipmanın yoğunluğu gibi. Telefonlar ve mikrodalgalar gibi 2,4 Ghz frekans bandında da iletim yapan birçok kablosuz ekipman vardır. Güçlü veya zayıf bir sinyalin varlığında yerin coğrafyası da önemli rol oynar. Duvarlar, yansıtıcı malzemeler ve mesafeler kablosuz sinyali olumsuz etkileyen faktörlerdir. Aşırı kalabalık yayın kanallarından farklı yayın kanallarını kullanmanızı öneririz ve bu, Wi-Fi Monitor veya Wi-Fi Analysis gibi kablosuz ağları tarayan yazılımlar aracılığıyla bulunabilir.
Yukarıdaki faktörlere dikkat etmek ve beraberindeki tavsiyeleri uygulamak, gerekli hızı almanızı sağlayacaktır. Herhangi bir sorunuz veya yardıma ihtiyacınız olursa müşteri hizmetleri ekibimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.